BlogKoning.nlBlogKoning.nl

Wat zijn de voordelen van een reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering afsluiten is handig maar niet verplicht. Het kan nuttig zijn wanneer je op reis gaat en er ontstaat een noodsituatie waarbij je hulp nodig hebt. Dit kan een ongeplande en vervroegde terugreis zijn of een verblijf die langer moet duren i.v.m. een ongeval, sterfgeval of ziekte. Het zijn gebeurtenissen die veel geld kunnen kosten en veel tijd in beslag nemen wanneer je er niet voor verzekerd bent. Wil je meer weten over reisverzekeringen? Lees dan hier alles over reisverzekeringen.

Zijn er verschillen in de reisverzekeringen?

De reisverzekeringen kunnen van elkaar verschillen. De verschillen kunnen zitten in de premie, het eigen risico, het dekkingsgebied en de voorwaarden van een reisverzekering. De premies van een reisverzekering kunnen € 72,00 euro zijn maar ook oplopen tot € 226,00 euro per jaar. Het eigen risico wordt het meest gebruikt voor medische kosten en voor bagagedekking. De dekking van deze eigen risico verschilt per hoogte.

Het dekkingsgebied is afhankelijk van welke dekking je als consument nodig hebt. Dat kan een Europadekking of een Werelddekking zijn. De voorwaarden in een reisverzekering kunnen verschillend zijn. Het kan gaan om de maximum vergoeding die je krijgt voor bijvoorbeeld een gestolen telefoon of het kan gaan om de maximumleeftijd waar kinderen zijn meeverzekerd bij je reisverzekering.

Waarvoor moet je een reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering wordt afgesloten voor wanneer je op reis gaat. Deze is bedoeld om onverwachte kosten te dekken die je maakt onder je reis. Je hebt niet altijd elke dekking nodig. Het is belangrijk om te weten welke voor je reis het beste is. Dekkingen waarvoor je een reisverzekering kunt afsluiten zijn:

  • De Buitengewone kosten
  • De Bagage
  • De medische kosten
  • De auto pechhulp
  • Vervangend verblijf of vervoer
  • Ongevallen
  • Rechtsbijstand
  • Wintersport (of bijzondere sporten)

De buitengewone kosten is een standaarddekking die in iedere reisverzekering is. De buitengewone dekking is een dekking die de kosten dekt wanneer je eerder naar huis moet dan bedoeld of langer moet blijven als bedoeld is. De bagage dekking is nuttig wanneer jouw spullen worden gestolen, beschadigd raken of verloren raken. Hierbij moet je goed opletten op de maximale vergoedingen bij een reisverzekeraar want deze kunnen verschillen per persoon, polis of bagage item.

De medische kosten is een aanvullende dekking op jouw zorgverzekering. Deze is voor spoedeisende hulp die je nodig hebt op vakantie. De auto pechhulp geeft je dekking voor kosten onderweg tijdens je reis of wanneer je terug moet keren naar huis. Bijvoorbeeld wanneer je ziek bent geworden of wanneer je een defecte auto hebt onderweg. Het verblijf en vervoer, ongevallen, rechtsbijstand en wintersport zijn aanvullende dekkingen.

Je bent verzekerd voor vervangend verblijf of vervoer wanneer de bestuurder of auto uitvalt. Het dekt dan het vervangend vervoer of de kosten voor het langere verblijf op je vakantie. De onderwatersporten zitten en de standaarddekking bij de meeste reisverzekeringen. De wintersport moet je apart verzekeren. Deze is dan ook alleen nodig wanneer je op wintersport gaat. Let wel erop dat het bergwandelen niet altijd is meeverzekerd.

De dekking voor ongevallen is nuttig op het moment er iemand overlijdt of invalide wordt tijdens de reis. Je hebt dan recht op een uitkering. De maximumvergoeding kan verschillend zijn per reisverzekering. Wanneer je ouder bent dan zeventig kan de vergoeding ook lager zijn. De rechtsbijstandverzekering is handig wanneer je in het buitenland onbedoeld in aanraking komt met de politie en justitie. Een verkeersovertreding kan een reden al zijn.

reisverzekering

Wat is het verschil tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Je kunt twee soorten reisverzekeringen afsluiten wanneer je op reis gaat. Je kunt kiezen uit de:

  • Kortlopende reisverzekering
  • Doorlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering kun je zien als een tijdelijke verzekering. Deze verzekering heeft een vaste ingangsdatum en een vaste einddatum. Je bent dan verzekerd vanaf het moment dat je vertrekt tot aan het naar huis gaan weer. Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt ben je continu verzekerd. Zelfs wanneer je een weekend weg gaat of wanneer je onverwacht een trip gaat maken. Welke keuze je maakt is afhankelijk van de dagen vakantie die je per jaar maakt.

Ga je samen met je gezin drie weken op vakantie dan ben je met een doorlopende verzekering goedkoper uit. Wanneer je alleenstaand bent kun je voor een doorlopende verzekering kiezen voor je reis wanneer je vier weken vakantie hebt per jaar. Het hoeven geen aaneengesloten weken te zijn.

De annuleringsverzekering afsluiten wanneer je op reis gaat

Veel mensen sluiten geen annuleringsverzekering af wanneer ze op reis gaan. Echter kan dit nuttig zijn wanneer je een vakantie moet annuleren die je geboekt hebt. Een annuleringsverzekering zorgt er dan voor dat je geld terugkrijgt bij een annulering. Je moet dan bij jezelf afvragen of dat de premie waard is. Het kan soms gebeuren dat je geen geld terugkrijgt. De aard en voorwaarden van een annulering kunnen hierbij een rol spelen.

Is een reisverzekering nodig?

Een reisverzekering afsluiten ben je niet verplicht. Het is wel verstandig om er een af te sluiten wanneer je op vakantie gaat. Een ongeluk is namelijk snel gebeurt. De kosten voor onverwachte omstandigheden kunnen anders hoog oplopen. Denk hierbij aan een kapotte auto, een ongeval of ziekte tijdens je vakantie bijvoorbeeld.

Voor bepaalde dekkingen kun je het beste verzekerd zijn tijdens je vakantie. Stel je krijgt een ongeluk op je vakantie en er moet een reddingshelikopter worden ingezet dan kunnen de kosten hoog oplopen wanneer je niet verzekerd bent. Het kan dan gaan om duizenden euro’s die je zelf moet betalen. Sommige dekkingen kunnen overbodig zijn. Niet alle dekkingen heb je namelijk tijdens je reis nodig.

De reisverzekeringen die je niet altijd nodig hebt zijn de rechtsbijstand, het vervoer of verblijf, contant geld of ongevallenverzekering. Wanneer er uitsluitingen gelden of als het op een andere verzekering gedekt wordt dan heb je het niet extra nodig. Het is belangrijk dat je de reisverzekeraars goed bekijkt en vergelijkt zodat je een reisverzekering hebt die goed aansluit op jouw vakantie. Wanneer je goed verzekerd dan zul je veilig op vakantie kunnen gaan.

Press ESC to close