BlogKoning.nlBlogKoning.nl

Taxi’s in New York

New York is een gigantische stad en die kan jij op verschillende manieren gaan verkennen. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van het openbaar vervoer, maar ook in een beroemde gele taxi stappen. De taxi’s bieden de kans om op een fijne en handige manier door de stad te reizen. Mocht je trouwens van meer luxe willen genieten, dan kan jij ook altijd nog een limousine huren in New York. Dat is wel veel duurder, dus kiezen de meeste toeristen voor een gele taxi. Bekijk hieronder alle benodigde informatie over de taxi’s in New York:

Hoeveel kost een taxi in New York?

Net zoals in Nederland berekenen de taxi’s een basistarief door. Het gaat om een bedrag van drie dollar en het is mogelijk dat er nog wat toeslagen om de hoek komen kijken. Tevens is er een aanzienlijke kans dat er nog een toeslag moet worden neergelegd van 2,50 dollar, ook wel de New York State Congestion Surcharge genoemd. De taxi kost vervolgens rond de 0,70 dollar per 1/5e mijl. Gedurende spitsuren kost de taxi 0,70 dollar per minuut, dat komt bijvoorbeeld doordat er door lange files niet in één keer kan worden doorgereden.

Neem jij vanaf JFK Airport een taxi naar de stad, dan zal je één vast bedrag bepalen. De taxi’s mogen niet meer rekenen dan het vaste bedrag, Let op, het gaat dan om de gele taxi’s. Overigens kan het bedrag wel flink hoger zijn bij een ritje van Manhattan naar het vliegveld, aangezien er dan geen sprake is van een vast ritbedrag.

Hoe werkt een taxi in New York?

Een taxi aanhouden in New York is bijzonder simpel. Het enige wat jij moet doen is een hand in de lucht houden en een beschikbare taxi zal stoppen. Je kan eenvoudig een beschikbare taxi spotten, want dan zal het lichtje op het dak aanstaan. De taxi heeft een ander lichtje aanstaan om aan te geven dat de taxi bezet is.

De taxi’s in New York werken trouwens niet met adressen en huisnummers. Je zal een straatnaam of een avenue moeten doorgeven, waarna je eenmaal aangekomen de laatste details kan doorgeven of gewoon kan uitstappen. De taxi’s bieden plaats aan maximaal vier personen, maar dan wel zonder bagage. Mocht je veel bagage bij je hebben, dan kan je wellicht met maximaal twee of drie personen plaatsnemen in de auto. Het is wel een mogelijkheid om een taxibusje aan te houden of gebruik te maken van andere reismogelijkheden in New York.

Avonduren

De vakantiegangers kunnen ook in de avonduren en midden in de nacht nog gebruikmaken van de taxi’s in New York. Het voordeel is dat het een veilige manier van reizen is en je doorgaans goed kan doorrijden. Het is namelijk veel rustiger op de weg in de late uurtjes. Er zal wel vanaf 20:00 uur een extra bedrag van 1,00 dollar gelden, dat is de avond- en nachttoeslag. Nogmaals, het is zeker in de nachtelijke uurtjes veel veiliger om een taxi te nemen.

Betalen

Je kan in een taxi betalen met contant geld, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een creditcard. Daarnaast is het gebruikelijk om een fooi te betalen, normaliter zo’n 10% tot zelfs 30%. Dat is ook mogelijk om bij een betaling met een creditcard en jij kan handmatig de fooi invullen op de betaalautomaat van de chauffeur.

Groene taxi’s in New York

De Amerikaanse stad staat bekend om zijn iconische gele taxi’s. Het zal je dus ook snel opvallen dat er ook groene taxi’s door de stad rijden. Het betreft taxi’s die uitsluitend in de noordelijke wijken en buitenwijken mogen komen van New York.

Press ESC to close