BlogKoning.nlBlogKoning.nl

Met deze tips eet je niet alleen gezonder maar ook voordeliger

Het hebben van een gezond voedingspatroon is belangrijk voor je lichaam. Deze gezonde voeding heeft je lichaam nodig om te functioneren en je energie te geven. In verhouding kan gezonde voeding soms ook best prijzig zijn. We gaan je tips geven hoe je niet alleen gezonder, maar ook voordeliger je boodschappen kunt doen!

Boodschappenlijst maken

Het klinkt misschien ouderwets, maar het maken van een boodschappenlijstje kan je echt helpen om voordeliger boodschappen te doen. Maak het liefst een lijstje voor de gehele week. Zo hoef je maar 1 keer naar de supermarkt toe en zul je minder verleid worden door aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Voordat je boodschappen gaat doen, maak je een weekoverzicht wat je die week wilt gaan koken. Op deze manier kun je een goed overzicht maken en ook het eten op elkaar afstemmen. Eet je bijvoorbeeld op woensdag broccoli, dan kunnen de restjes hiervan bijvoorbeeld de dag erna weer in een ovenschotel gebruikt worden. Zo gooi je ook geen eten weg en bespaar je weer.

Ga nooit met honger boodschappen doen

Wanneer je met honger boodschappen gaat doen, zul je altijd met meer boodschappen thuis komen en ook vaak met eten dat niet gezond is. Dit omdat je daar op het moment trek in hebt, dus neem je het maar mee. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die met honger boodschappen gaan doen een stuk meer inkopen doen dan mensen die zonder honger naar de supermarkt gaan.

Zorg dus altijd dat je wat gegeten hebt voordat je boodschappen gaat doen. Plan het boodschappen dan bijvoorbeeld zo in dat je meteen na een maaltijd je boodschappen gaat halen. Zo zul je je een stuk gemakkelijker aan je boodschappenlijstje kunnen houden en geen ongezonde aanbiedingen of snacks mee nemen.

Goedkopere groente en fruit

Groente en fruit is over het algemeen een stuk prijziger geworden. Het kan zo zijn dat je daarom ook minder groente en fruit bent gaan eten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want het zijn belangrijke bronnen van vitamines. Ook kan het moeilijk zijn om groente en fruit te kopen voor de hele week. Sommige groente koop je bijvoorbeeld op maandag en wanneer je ze in je gerecht wilt gebruiken aan het eind van de week, zijn ze niet goed meer. Dit is niet fijn natuurlijk en zonde van je geld.

Kijk daarom ook eens bij de ingevroren groente en fruit in de supermarkt. Deze zijn niet per se ongezonder en gaan een stuk langer mee. Ook zijn ze vaak een stukje goedkoper. Daarnaast kun je voor goedkopere groente en fruit ook een bezoekje brengen aan de markt. Het prijsverschil tussen de supermarkt en de markt kan soms erg groot zijn. Zeker aan het einde van de dag zal je vaak goede aanbiedingen kunnen vinden.

Ook is het aan te raden om groente en fruit van het seizoen te eten. Wanneer het niet het seizoen is van de aardbeien, zul je zien dat ze een stuk duurder zijn. Hetzelfde geldt voor groente. Ook is het fruit van het seizoen vaak een stuk lekkerder. Om dit helemaal voordelig te kunnen maken voor jezelf, kun je fruit van het seizoen ook wat groter inkopen. Zo kun je bijvoorbeeld goedkoper aardbeien inkopen en deze zelf invriezen. Zo heb je ook in de herfst bijvoorbeeld nog lekkere aardbeien in de vriezer. Deze kun je makkelijk gebruiken om te verwerken in gerechten of er een lekkere gezonde smoothie van maken.

Eet minder vlees en vis

Vlees en vis zijn belangrijke voedingsproducten voor een gezond dieet. Het zijn alleen ook de duurste voedingsproducten van je boodschappenlijst. Het kan dus zeker geen kwaad om wat minder vlees te eten. Door altijd of een paar keer per week vegetarisch te koken zul je al veel kunnen besparen op je boodschappen. Het is wel belangrijk dat je deze voedingsstoffen op een andere manier aanvult.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld meer peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn een bron van vitamine, goedkoper dan vlees en vis en ook nog eens lekker. Ze hebben weinig calorieën, maar wel veel vitaminen en vezels. Ook zijn er tegenwoordig veel goede en lekkere vleesvervangers te vinden in de supermarkt. Zo wordt het eten van minder vlees en vis je een stuk gemakkelijker gemaakt en zal het ook flink wat schelen in de boodschappen budget.

vlees en vis

Wat te doen met restjes?

Wanneer je gekookt hebt, is de kans groot dat je wat eten over hebt. Dit eten weggooien is zonde van het eten en ook zonde van het geld. Deze restjes kun je makkelijk bewaren en de dag erna bijvoorbeeld eten als lunch. Als het een klein portie is, kun je het ook ergens in verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld restje van een bonenschotel ook lekker op een wrap doen als lunch de dag erna.

Als je een groter portie over hebt, dan is het ook ideaal om het in te vriezen. Wanneer je een keer geen zin hebt om te koken, kun je zo gewoon iets opwarmen vanuit de vriezer. Dit is ook handig als je van mealpreppen houdt.

Maak een goede planning

Vaak wanneer je na een lange dag thuis komt van je werk, heb je geen zin meer om een complete gezonde maaltijd te bereiden. De verleiding is dan des te groter om wat makkelijks te bestellen of op te warmen. Kant en klaar maaltijden zijn over het algemeen niet echt gezond en eten bestellen is nu eenmaal ook een stuk duurder.

Het maken van een goede planning kan je hierbij helpen. Probeer mealpreppen eens uit! Door je maaltijden voordat de week begint voor te bereiden, is het makkelijker om een gezonde maaltijd te eten en de verleiding van ongezond eten te weerstaan.

Ook zul je een stuk goedkoper uit zijn wanneer je groter inkoopt. Zo kan het een stuk aantrekkelijker zijn wanneer je meerdere porties eten maakt en deze invriest. Wanneer je dan geen zin hebt om te koken, dan weet je dat je altijd iets gezonds uit de vriezer kunt opwarmen. Zo eet je dus en gezonder en goedkoper.

Press ESC to close