BlogKoning.nlBlogKoning.nl

Inkomsten genereren uit je podcast, hoe doe je dat?

Een podcast beginnen is een leuke onderneming. Alleen of samen praten over onderwerpen die je interessant vindt en daarmee beschikbaar maken voor anderen. Het maken van een podcast is best een onderneming, maar hoe kan je er nou echt wat geld aan verdienen? In deze blog wordt besproken hoe jij inkomsten kan genereren uit het maken van een podcast.

Passief inkomen met een podcast

Het maken van een podcast kan jou een passief inkomen opleveren. Een passief inkomen is een inkomen waar je niet actief voor hoeft te werken. Doordat mensen de podcast luisteren kunnen verdien je er geld aan. Het voordeel hiervan is dat je het daarom goed kan combineren met andere bezigheden.

Meer populariteit is meer winst

Het is behoorlijk vanzelfsprekend dat hoe populairder jouw podcast is, hoe meer je eraan kan verdienen. Veel platforms waarop je een podcast kan aanbieden, zoals Spotify, betalen je een klein bedrag per keer dat de podcast wordt beluisterd. Omdat je vaak per stream van de podcast een bepaald bedrag ontvangt, zul je meer inkomsten krijgen naarmate je podcast vaker wordt beluisterd.

Verdien met advertenties tijdens je podcast

Advertenties zijn een van de meest voorkomende manieren om geld te verdienen met een podcast. Bedrijven kunnen ruimte voor hun advertenties tijdens jouw podcast kopen. Zo krijg je betaald op basis van het aantal luisteraars dat de advertentie hoort. Dit kan variëren van enkele tientallen euro’s per aflevering tot duizenden euro’s per aflevering, afhankelijk van het aantal luisteraars dat je hebt.

Verdien met sponsoring

Sponsoring is vergelijkbaar met advertenties, maar het verschil is dat een bedrijf je betaalt om hun product of dienst te promoten in je podcast. Het kan variëren van het noemen van het product of dienst tijdens de aflevering tot het maken van een aparte aflevering die volledig is gewijd aan een product van de sponsor. Als je ruimte wil maken in je podcast voor sponsoren is het goed om na te denken over welke producten aansluiten op het thema van jouw podcast. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar sponsoren.

podcast

Affiliate marketing

Affiliate marketing is moeilijke term die een andere manier om geld te verdienen met je podcast beschrijft. De term houdt in dat je een speciale link van een product of dienst verwerkt in de podcast. Als iemand via die link iets koopt, ontvang je een deel van de opbrengst. Dit kan variëren van enkele procenten tot enkele tientallen euro’s van de verkoopprijs van het product.

Zelf producten verkopen

Een andere manier om geld te verdienen met het maken van een podcast is door zelf producten te verkopen. Zo kun je tijdens de podcast verschillende producten bespreken die je te koop stelt voor de luisteraars. Als je al een groot aantal luisteraars hebt kun je er ook voor kiezen om merchandise te maken en dit te verkopen.

Organiseer een live evenement

Ook met live evenementen is het mogelijk een inkomen op te bouwen met je podcast. Je kunt bijvoorbeeld een live opname van je podcast organiseren of een evenement organiseren die gerelateerd zijn aan het onderwerp van je podcast. Je kunt kaartjes verkopen voor het evenement en ook sponsordeals of merchandise verkopen. Het kan ontzettend leuk zijn om de luisteraars van jouw podcast te ontmoeten middels een meet-and-greet. Bedenk dat dit een stap is om te overwegen als jouw podcast al enige populariteit heeft. Bedenk ook dat het organiseren van een dergelijk evenement zelf enige kosten en organisatie met zich mee zal brengen.

Gebruik sociale media

Het gebruik van sociale media speelt een grote rol in het promoten van de podcast. Middels sociale media kun je meer mensen bereiken en je luisteraars op de hoogte houden van ontwikkelingen en nieuwe podcasts. Maak hiervoor bijvoorbeeld een apart Instagram-account aan voor de podcast en promoot het ook via je eigen Instagram-pagina om al jouw vrienden op de hoogte te stellen.

Vraag om promotie

Wellicht heb je zelf niet een heel grote kring van mensen die je kan overhalen om de podcast te luisteren. Het is goed om dan de podcast te laten promoten door anderen. Door gebruik te maken van de volgers van andere mensen bereik je een groter publiek.

Overweeg crowdfunding

Crowdfunding is een manier om geld in te zamelen van je luisteraars. Je kunt bijvoorbeeld een account maken op Patreon waar luisteraars je kunnen steunen met een maandelijkse bijdrage in ruil voor exclusieve content, toegang tot evenementen en andere voordelen. Hiermee investeren jouw meest-geliefde luisteraars in jouw podcast en zorg jij anderzijds ervoor dat ze van exclusieve voordelen gebruik kunnen maken.

Ontvangen van donaties

Een andere manier om geld te verdienen met jouw podcast is middels het krijgen van donaties. Sommige luisteraars zijn bereid om geld te doneren aan de podcast als ze de content waarderen. Je kunt platforms zoals PayPal of Patreon gebruiken om donaties te ontvangen van je luisteraars. Dit kan je vooral helpen bij het opbouwen van bekendheid.

Investeer in kwaliteit

Als je erg toegewijd bent aan het maken van de podcast doe je er goed aan om erin te investeren. Zorg voor goed materiaal om de podcast mee op te nemen. Investeer daarnaast tijd en aandacht in het maken van promotiemateriaal, zoals posters en hoogwaardige posts op sociale media. Maak er wat leuks van! Houd bijvoorbeeld een fotoshoot om zo foto’s te maken die je kunt gebruiken voor de marketing.

Al met al is het opbouwen van een passief inkomen door middel van een podcast is best een opgave. Hoe meer luisteraars jouw podcast heeft, hoe makkelijker het is om er een goed inkomen mee te verdienen. Om meer luisteraars te winnen kun je crowdfunding overwegen en gebruik maken van sociale media. Voor het krijgen van een inkomen zijn er verschillende mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan adverteren en sponsoring tijdens de podcast. Als je toegewijd bent aan het maken van een podcast is het goed om te investeren in de beste kwaliteit van zowel audio als marketing.

Press ESC to close