BlogKoning.nlBlogKoning.nl

De beste tips om af te vallen

Afvallen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt kiezen voor het volgen van een specifiek dieet, maar ook door kleine aanpassingen in je levensstijl kun je al wat gewicht kwijt raken. Het verschilt per persoon wat er voor je kan werken. We gaan je verschillende tips geven waarmee je af kunt vallen.

Het stellen van een doel

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je een duidelijk en vooral haalbaar doel zet. Wanneer je een te hoog doel zet en dit in een korte tijd wilt behalen, dan zal het moeilijk blijven om gemotiveerd te blijven en is de kans groter dat je je niet aan je dieet houdt.

Wees dus concreet. Stel voor jezelf vast hoeveel je precies wilt afvallen en in welke tijd je dit wilt bereiken. Je kunt dit het beste doen door een einddoel in te stellen. Wees jezelf er ook bewust van waarom je wilt afvallen. Schrijf dit voor jezelf op en hang het op een plek waar je het vaak zult zien, zoals bijvoorbeeld in de keuken of op de koelkast. Zo zul je er telkens aan herinnerd worden waarom je wilt afvallen en dit zal je door moeilijke momenten heen kunnen slepen.

Je levensstijl aanpassen

Het volgen van een streng dieet vinden mensen moeilijk en is daarom vaak ook niet goed vol te houden. In een korte periode snel je kilo’s kwijtraken door een streng dieet werkt vaak averechts. Deze verloren kilo’s komen er vaak in korte tijd weer aan, dit is het welbekende jojo effect wat veel mensen ervaren bij het afvallen.

Dit komt omdat je lichaam tijdens het volgen van het strenge dieet vaak honger heeft geleden. Wanneer je na het volgen van je strenge dieet weer gaat eten zoals je normale eetpatroon, zal je lichaam dit voedsel extra snel opslaan als vet. Ook kom je tijdens een streng dieet vaak verschillende voedingsstoffen te kort. Een streng dieet is dus echt niet goed voor je lichaam. Het is belangrijk dat je je levensstijl echt veranderd, om resultaat op lange termijn te zien. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Bijhouden wat je eet

Wanneer je wilt gaan afvallen is het belangrijk om erachter te komen wat je precies binnenkrijgt op een dag. Zo weet je namelijk ook hoe je je levensstijl het beste kunt aanpassen. Zo is het slim om bij te houden wat je eet op een dag. Dit kun je doen met een voedingsdagboek, maar er zijn ook veel fijne apps voor op je telefoon waar je dit fijn kunt bijhouden.

Op deze manier krijg je een goed inzicht hoeveel calorieën je precies binnenkrijgt op een dag. Ook zul je er zo achter komen of je bijvoorbeeld te veel vetten, koolhydraten of suikers binnenkrijgt. In deze apps kun je vaak ook je gewicht bijhouden en zal er ook een aanbevolen calorie budget voor je berekend worden. Zo kun je meteen zien of je binnen dit calorie budget blijft of waardoor je er overheen gaat. Waak er wel voor dat het bijhouden van je calorieën niet obsessief wordt.

bijhouden wat je eet

Eet bewust

Het bijhouden van je calorieën geeft je vooral inzicht in hoeveel je eet. Toch kan het soms zo zijn dat je het gevoel hebt dat je niet genoeg eet. Het kan je helpen om bewust en met aandacht je maaltijden te eten. Dit zal er ook voor zorgen dat je sneller vol zit. Zorg dat je geen afleiding hebt tijdens het eten. Dan kun je het signaal dat je vol zit van je lichaam makkelijker missen.

Je eten op een kleiner bord serveren of in een schaaltje zal je portie groter doen lijken. Op deze manier zullen je hersenen denken dat je meer gegeten hebt en zul je je sneller vol voelen. Ook het nemen van kleine hapjes, rustig eten en goed kauwen zal zorgen dat je minder eet. Dit zal ook de smaaksensatie vergroten.

Beweeg voldoende

Wanneer je wilt afvallen is het naast je voeding aanpassen ook belangrijk om genoeg te bewegen. Hierin kun je zelf makkelijk al een verschil in maken door kleine aanpassingen. Wanneer je normaal helemaal niet aan beweging doet, kan het al een groot verschil maken als je de trap neemt in plaats van de lift. Pak ook eens de fiets of ga lopend kleine boodschappen doen in plaats van met de auto. Ook tijdens je werk kun je dit al toepassen. Door even naar je collega toe te lopen om wat door te geven, is ook weer extra beweging en scheelt je weer een e-mail versturen.

Genoeg drinken

Wanneer je lichaam je een honger signaal geeft, betekent dit niet altijd dat je honger hebt en moet eten. Het kan ook heel goed zijn dat je dorst hebt. Het drinken van water en thee zal je een voller gevoel kunnen geven en er op die manier ook voor zorgen dat je minder eet. Daarnaast is genoeg drinken ook belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.

Je lichaam heeft per dag minstens zo’n 1,5 á 2 liter vocht per dag nodig. Het beste is om water of thee zonder suiker te drinken. Wanneer je thee met suiker drinkt of kiest voor frisdrank of vruchtensap zul je onverwachts toch nog veel calorieën extra binnen kunnen krijgen zonder dat je het door hebt.

Eiwitten en vezels

Wanneer je vaak honger tussen je maaltijden door krijgt, dan is de kans groot dat je te weinig eiwitten en vezels eet. Je kunt dan ook het beste bij elke maaltijd voldoende eiwitten en vezels toevoegen. Dit kan door bijvoorbeeld het eten van een ei, noten, zuivel of peulvruchten.

Eiwitten blijven namelijk langer in je maag dan koolhydraten. Hierdoor geven eiwitten je langer een vol gevoel. Ook vezelrijk eten zal zorgen dat je minder snel weer trek krijgt. Dit kun je doen door het eten van voldoende groente, fruit en volkoren producten. Het eten van vezelarm en zoet eten heeft hier juist het tegenovergesteld effect op. Zorg er dus voor dat elke maaltijd voldoende vezels en eiwitten heeft en je zult een stuk minder snel honger krijgen.

Press ESC to close